T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / AVCILAR - Ambarlı İlkokulu

Çocuğum Başarılı Olabilecek mi?

KORKMAYIN, ÇOCUĞUNUZ BAŞARIR

Her çocuk anne ve babasıyla birlikte yaratıcı çalışmalar yapma, birlikte yeni şeyler keşfetme ve oyun oynama zevkini yaşamak ister. Bu çocuklarımızın hakkı, bizlerin de sorumluluğudur. Ayrıca ailesi onun hayatı öğrenme sürecinde en büyük destekçisi ve güvencesidir. Ancak anne ve babaların çocukları yerine onun her işini yapması ve daha o yapmadan nasıl yapacağı ile ilgili yönlendirmelerde bulunması çocuğun gelişimine ve üretkenliğine zarar vermektedir. Birlikte yapılan tüm etkinlik ve oyunlarda asıl aktif olan tarafın çocuğunuz olması önemlidir. O sizden yardım isteyebileceğini bilmeli ve yardım istemediği sürece müdahale ile karşılaşmamalıdır.

Çocuğunuz yaptığı deneme-yanılma ve tekrarlarla öğrenme sürecini aktif bir şekilde kullanmaya başlar. Deneyimleri ile gerçekleşen öğrenme daha kalıcı olur. Çocuk beyni öğrenmeye ve yeni bağlantılar kurmaya aç bir halde doğar. Çocuğunuz emeklemeye başladığı hareket sürecinden itibaren bu alanı doyuracak arayışı sürdürür.

Çocuğunuzun sorunlarla karşılaşmasından korkmayın!

Çocuğunuzun bir sorunla karşılaşması, bunu bir sorun olarak tanımlaması ve çözümü için yapabileceği başa çıkma becerilerini geliştirmesi çocuğunuzun öğrenmesi ve geliştirmesi gereken becerilerin başında yer alır.

Günümüzde anne-babaların çocuklarını sorunlardan kaçırmak, korumak veya o fark etmeden ortadan yok etme çabası içerisinde olduklarını gözlemliyoruz. Çocuk sorunları kendi kendine kontrollü ortamlarda çözdüğünde geleceğine yatırım yapmış olur. Ayrıca bu şekilde ortaya çıkan haz duygusu, dışarıdan verilen tüm ödüllendirmelerden daha kalıcıdır.

Çocuğunuz bir sorunla karşı karşıya kaldığında; gözlemleyin ve minik çabaları fark ettiğinizde onu yüreklendirerek ödüllendirin.

Yeteneğini ortaya çıkarmasına izin verin!

Doğuştan gelen özellikler artı uygun çevre koşulları bir yeteneğin ortaya çıkmasında etkilidir. Sunulan destekleyici ve fırsat veren ortam ile çocukların yeteneklerini okul çağına gelmeden uyandırmak gerekir ki, okul dönemiyle geliştirme süreci başlayabilsin. Yeteneği keşfedilen ve baskı yapılmadan teşvik edilen çocuklarda, özgüven açısından da önemli bir temel atılmış olur.

Eğer bir yetenek zamanında keşfedilmezse, kaybolup gider.

Konu ile İlgili Kitap Önerileri:

1. Ailelere Rehber Kitaplar Dizisi- Çocuk Olmak, Psk . İklim Öz, Kök Yayıncılık

2. Çocuğu Tanımak ve Anlamak, Prof. Dr. Haluk Yavuzer, Remzi Kitabevi

3. Çocuğun Gelişiminde Okul Öncesi Eğitim, Fahrettin Tos

4. Bir Bebeğin Güncesi, Daniel Stern

5. Her Çocuk Başarabilir Okul Çağında Zihin Gelişimi ve Öğrenme Farklılıkları, Mel Levine

6. Freud´a Ne Yaptık da Çocuklarımız Böyle Oldu? Ana Babalara Notlar, Catherine Mathelin

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 22.03.2018 - Güncelleme: 27.03.2018 16:39 - Görüntülenme: 536
  Beğen | 0  kişi beğendi